Reviews of "Nostradamus"

NIKOLO KOTZEV’S NOSTRADAMUS
(Steamhammer/SPV)


Nikolo Kotzev iz Bolgarije je bil cudežni otrok. S petimi leti je zacel igrati violino. Kmalu se je navdušil za rock. Od leta 1989 živi na Finskem in danes velja za enega najbolj vsestranskih rock kitaristov. Poleg tega je izvrsten producent, aranžer in skladatelj. Zacel je v skupini Baltimoore. Kasneje je objavljal pod imenom Brazen Abbot. Šlo je za njegovo skupino, ki ni nikoli nastopala v živo. Tokrat se je lotil projekta, s katerim je prekosil samega sebe. Nostradamus je zaresna rock opera, 100 minut dolga zvocna zgodba o najvecjemu preroku vseh casov, Michelu de Nostredameu - Nostradamusu.

Gre za izjemno obsežen in za današnji cas sila nenavaden projekt. Poleg mukotrpnega zbiranja podatkov o življenju Nostradamusa (Rodil se je 14. decembra 1503.) in seveda pisanja samih delov opere, je poseben izziv predstavljalo tudi delo s skoraj petdesetimi glasbeniki, ki so sodelovali na snemanjih. In to niso bili katerikoli anonimneži, ampak od prvega do zadnjega sami top izvajalci - prvaki svojih žanrov. Glavni vlogi sta odpela velikana hard rocka Joe Lynn Turner (Fandango, Rainbow, Deep Purple, Yngwie Malmsteen…) in Glen Hughes (Trapeze, Deep Purple, Hughes/Thrall, Gary Moore, Black Sabbath, Phenomena…). Ostale vloge so imeli: kanadska AOR diva Alannah Myles (Black Velvet, Lover Of Mine…), izvrstna Sass Jordan, Goran Edman (Madison, Yngwie, Glory, Brazen Abbot, Street Talk…), Jorn Lande (Company Of Snakes, ARK…) in Dooggie White (La Paz, Midnight Blue, Rainbow, Chain, Cornerstone). Nic manj zvezdniška in virtuozna ni bila niti zasedba glasbenikov. Kotzev je poleg kitar odigral še številne druge inštrumente. Sodelovali so še: klaviaturist Mic Michaelli (Europe, Glen Hughes…), basist John Leven (Europe, Glen Hughes, Clockwise, Southpaw…), bobnar Ian Haughland, (Europe, Glen Hughes, Clockwise, Brazen Abbot…) ter osemintridesetclanski simfonicni orkester.

Zasnova zgodbe, ki je povsem avtorska, je izjemna. Dogodki iz življenja Nostradamusa se odvijajo v casu vladavine pravicnega kralja Henryja II., ki vse bolj izgublja svoj vpliv zaradi spletk inkvizicije in dvora, ki hoceta za vsako ceno dobiti brezmejno oblast. Tako se v dramaticnem loku razkrivata usodi kralja (Glen Hughes) in Nostradamusa (Joe Lynn Turner). Vmes je nekaj skladb, ki predstavljajo Nostradamusove najvecje napovedi.

Odlicno zgodbo podpira še boljša glasba. Ce ob pojmu rock opera pomislite na križanje operetnega pompa z neizrazitimi rock prijemi, kot se je to zgodilo na simfonicnih plošcah Deep Purple, Metallice in številnih drugih, ste ob tem albumu lahko mirni. Kotzev je opero postavil v tri dejanja oziroma 21 skladb, ki so najcistejši, razbeljen, klasicni rock. Zvok orkestra le polni pristno rock vzdušje. Na Nostradamusu ne boste našli kakšnih prog pretencioznosti, opernih cviljenj, rock izživljanja ali orkestralnih mašil, ki navadno služijo le toliko, da glas lahko razloži zgodbo. Nostradamus je redko slišana, cudovita celota kompaktnih, prefinjenih in hudo rockovskih skladb, ki imajo poleg vseh malih in velikih zvocnih užitkov tudi mocno in še kako aktualno idejno sporocilo.

Za kako nenavadno delo gre, prica tudi podatek, da je Kotzev porabil skoraj dve leti, da je našel založnika, ki je bil pripravljen objaviti ta veliki projekt. Ja, casi so predvidljivi in dolgocasni in takšnih draguljev ni prav veliko. Nostradamus se zlahka postavi ob bok razvpiti rock operi Tommy skupine The Who. Na doloceni stopnji jo celo presega. Tommy je nekakšna zbirka skladb, ki niso bile vse napisane samo za to rock opero. Njena zasnova je nastajala kasneje. Pri Nostradamus je drugace, kar se pri poteku zgodbe še kako sliši. Vsekakor je Nostradamus bizaren klasik rocka, ceprav današnji zapisovalci glasbene zgodovine tega ne bodo živi priznali. Za kaj tako obsežnega in po formi drugacnega so preprosto prevec omejeni.

7/10

Siol.net (http://www.siol.net)