Reviews of "Nostradamus"

NIKOLO KOTZEV’S NOSTRADAMUS
(Steamhammer/ SPV)


Bulgarialaisyntyisen, mutta jo 12 vuotta Maarianhaminassa asuneen Nikolo Kotzevin Nostradamus on voimia, keskittymistä, hermoja ja vastoinkäymisten sietokykyä vaatinut projekti. Suuruudenhullu idea rock-oopperasta on tungettu kahdelle cd:lle mukavan käsiteltävään muotoon. Tarina Nostradamuksesta kerrotaan rock-bändin, 35-miehisen sinfoniaorkesterin ja lukuisten laulajien avulla. Kotzev, paitsi että on kirjoittanut tarinan, säveltänyt sen ja nuotittanut orkesterille, tuottanut ja suunitellut, soittaa myös kitaraa, viulua, koskettimia ja lyömäsoittimia.
Laulajakaarti on nimekästä: Joe Lynn Turner, Glenn Hughes, Dookie White, Alannah Myles ja sitä rataa. Kuorojen ja kulloisenkin soololaulajan tai -laulajien osuudet on sovitettu niin mallikkaasti, että päähuomio kiinnittyy helposti juuri vokalisteihin. Välillä jo tuntuu, että musiikki on liiankin alisteista vahvoille laulajille ja tarinankerronnalle. Rock-osuudet vaihtelevat hard rockista pehmoheviin, kitarataiteiluista ja keppisankarisoundeista raskaampiin osiin ja balladeihin, jopa AOR:iin. Kuten laulajien nimet antoivat jo olettaa, on musiikissa vaikutteita kevyemmästä Rainbow'sta ja Blackmoresta yleensäkin, sekä Malmsteenista. Musiikki ei vain ole kovin omaperäistä, ei ainakaan sähköisten soittimien osalta. Sinfoniaorkesteri ottaa tilaa välillä arvokkaasti ja riittävästi, mutta harmillisen usein se jää taustoittajaksi. Klassisia soittimia saisi olla esillä enemmänkin. Kotzevin oma viulusoolo biisissä Henriette on mukava ja tervetullut lisäys. Funkimmille taajuuksille päästään aina kun Glenn Hughes avaa äänijänteet ja soundi rikastuu heti.
Mittavan rock-oopperan saattaminen näinkin siistiin ja omaksuttavaan muotoon on vaatinut taatusti paljon kahvia ja päänraapimista. Epäilemättä Kotzevilla on laatikossa paljon käyttämätöntä materiaalia. Kotzevin Nostradamus on yhden miehen unelma ja vuosien työn tulos. Se on hienoa viihdettä, jolta kuitenkin ahneuksissaan hairahtuu toivomaan vieläkin enemmän kuin se antaa. Sellainen on ihmismieli, sen tiesi jo Nostradamus.

Antti Mattila
3/4

Soundi (http://www.soundi.fi)